top of page
je maag de baas.jpg

Maagpijn of dysepsie
krijg weer grip op je maag en je leven 

Heb jij maagpijn, een opgeblazen gevoel, ben je misselijk of heb je het gevoel dat je eten niet zakt? Voel je je gestrest en angstig; over wat je wel en niet kunt eten, je gewicht, heb je het gevoel dat je geen controle meer hebt over je buik of je leven? Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd, van voedingsaanpassingen, supplementen tot medicijnen, maar nog zonder succes?​

Deze klachten kunnen je behoorlijk belemmeren in je dagelijkse leven. Helaas wordt er nog te vaak gezegd dat er niets aan te doen is of dat je er maar mee moet leren leven. Gelukkig is dat niet waar!

Functionele dyspepsie

Dyspepsie betekent letterlijk een verstoorde spijsvertering in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal (slokdarm, maag en/ of dunne darm). Ook wel aanhoudende of terugkerende indigestie (= storing van de spijsvertering) zonder aanwijsbare oorzaak of afwijking in het spijsverteringskanaal.

 Bij functionele dyspepsie zijn de zenuwen in de maag overgevoelig en geven te veel en te snel pijnsignalen af, bijvoorbeeld wanneer de maag uitzet na het eten. Voor deze pijn of onaangename gevoel wordt geen afwijking gevonden. Wel kunnen sommige voedingsmiddelen, een eerdere infectie of stress/spanning te maken hebben met een gevoelige maag.  

​Klachten die horen bij dyspepsie:
• maagpijn, dit kan zeurend of brandend zijn
• misselijkheid, overgeven
• snel een vol gevoel hebben tijdens of na het eten
• gevoel dat het eten niet zakt, weinig kunnen eten
• opgeblazen gevoel
• maagzuur, oprispingen, opboeren
• slechte adem, vieze smaak in de mond
• wisselende reacties op voeding

De hersen - darm - verbinding

Ons maagdarmstel en hersenen staan continu met elkaar in verbinding via een gespecialiseerd zenuwnetwerk. Hierover gaan zonder dat we het ons bewust zijn constant signalen heen en weer van onze maag en darmen naar onze hersenen en andersom. Signalen die we wel kennen zijn honger, verzadiging, de aandrang om naar het toilet te moeten. Ook buikpijn of diarree horen daarbij wanneer er iets mis is in ons lichaam.

Echter, bij functionele dyspepsie is er een verstoring ontstaan tussen de maag en hersenen; er gaan teveel en te sterke signalen heen en weer. De hersenen worden pijngevoeliger, de maag gaat steeds sterker reageren op onschuldige prikkels zoals voeding, inspanning, temperatuur, stress en emoties. Deze geeft op zijn beurt meer stress en zo beland je in een vicieuze cirkel.

Hypnotherapie bij dyspepsie

Een speciale vorm van hypnotherapie herstelt deze miscommunicatie tussen hersenen en maag. Het richt zich op de bron van het probleem: het behandelen van de té gevoelige zenuwen in de maag. 

Hypnotherapie is gebaseerd op ruim 40 jaar klinisch onderzoek. Hypnotherapie biedt een significante en blijvende vermindering of volledige verdwijning van lichamelijke en psychische klachten, waaronder verbeterde maagfunctie, vermindering van stress en angst, betere voedingstolerantie, en een gevoel van vrijheid. Hypnotherapie is veilig, 100% natuurlijk, en het helpt je zonder dieet of beperkingen binnen een paar weken naar een rustige buik en een vrij leven.

Prof. Dr. Daniel Keszthelyi

Hoofd afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten specialisatie PDS

In zijn inaugurele rede vertelt professor dr. Keszthelyi meer over de rol van de hersen-darm-as en hoe hypnotherapie effectief is in de behandeling van PDS en functionele dyspepsie. "Hypnotherapie, in welke vorm dan ook aangeboden, leidt tot langdurige verbetering van klachten".

Video

Video

Video afspelen

Hypnotherapie hoe werkt het

Hypnotherapie werkt met een diepe lichamelijke en geestelijke ontspanning. Je leert met behulp van rustgevende beelden (visualisatie) suggesties en oefeningen je maag-darmkanaal te beïnvloeden en beter te ontspannen. Deze diepe ontspanning helpt ook bij het verminderen van angst, stress en depressieve gevoelens.
 
Darmgerichte hypnotherapie herstelt de miscommunicatie tussen hersenen en darmen. Het richt zich op de bron van het probleem: het behandelen van de té gevoelige zenuwen in de darm. Wat kun je verwachten:
• pijnklachten verminderen of verdwijnen
• herstellen van de stoelgang
• je vrij voelen om de dingen te doen die wilt doen zonder darmongemakken
• geen zorgen meer over wat je wel en niet kunt eten
• meer energie, beter slapen
• ontspanning
• weer controle over je buik en je leven
• oppakken van werk, sociale contacten en hobby's
• en dat alles zonder diëten, medicijnen of bijwerkingen.

Onze unieke en effectieve methode

Naast ervaringsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de behandeling van PDS, dyspepsie en IBD, zowel bij volwassenen als kinderen. Speciaal voor mensen met PDS en maag-darmklachten heb ik de programma's  "Je buik de baas" en "Je maag de baas" ontwikkeld. Voor Nederland de eerste programma's voor PDS en dyspepsie welke ook volledig vanuit huis te volgen zijn. Hieraan hebben een psycholoog, diëtistes, een medisch adviseur en sport- en leefstijlcoach meegewerkt. Inmiddels heb ik vele honderden mensen effectief geholpen. Ik werk veel samen met huisartsen, ziekenhuizen, diëtistes en MDL artsen door het hele land. 

Je maag de baas werkt met evidence based ofwel wetenschappelijk onderbouwde hypnotherapie, aangevuld met alles wat jij nodig hebt om weer met een rustige buik en vol energie te leven. 

Of je nu de voorkeur geeft aan onze direct toegankelijke online sessies, comfortabel vanuit je eigen huis, of de voorkeur geeft aan persoonlijke begeleiding in één van onze praktijken, onze aanpak biedt een veilige, natuurlijke en effectieve weg naar een leven met minder of zelfs zonder maagklachten. Wij zetten in op een duurzame verbetering van je gezondheid.

Hypnotherapie Programma Je maag de baas

    • wetenschappelijk onderbouwd
    • je kunt direct starten
    • comfortabel vanuit je eigen huis of bij je therapeut
    • 24/7 toegang tot alle sessies, oefeningen, informatie en tips via jouw eigen app
    • slechts 20 minuten per dag
    • geen bijwerkingen, dieet of beperkingen
    • 12 weken programma
    • vergoeding vanuit zorgverzekering *)
phoenix tekening oog hypno.JPG

Luistersessies

Elke dag staat een heerlijk ontspannen darmgerichte sessie voor jou klaar. Deze kun je afluisteren op welk moment je maar wilt, comfortabel vanuit huis.

phoenix tekening pop zitten kleermaker.JPG

Oefeningen

Weet welke ademhalings- en lichaamsgerichte oefeningen je kunt doen om buikklachten angst en stress klachten te kunnen verminderen. 

phoenix tekening poppetje.JPG

Begeleiding

Je doet het niet alleen! Heb je vragen, wil je overleggen of heb je behoefte aan extra begeleiding? Wij zijn  bereikbaar voor jou. 

phoenix tekening hangmat_edited.jpg

Ontspannen

Spanning, angst en stress hebben een negatief effect op je maag-darm stelsel, we leren je diep te ontspannen op een manier die iedereen lukt.

phoenix tekening darmen.JPG

Kennis 

We behandelen alle belangrijke thema's die helpen je maag-darmgezondheid te verbeteren: voeding, beweging, stress, etc.

Vrouw bij winkel

Jojanneke - dyspepsie

3 weken bezig: 
Ik heb wat meer rust in mijn hoofd. Had minder een kort lontje. De last na het eten is verschillend maar wordt minder. Heb deze week bloemkool gegeten en er geen last van gehad? dat had ik al lang niet meer gehad.
Ook ben ik weer een keer naar de aqua joggen geweest dat is avonds vrij vroeg na de warme maaltijd, werd er de laatste tijd vaak erg misselijk. Nu ging dat goed. De informatie of lessen die er elke dag bij staan vind ik prettig.

Man met bril

Simon - dyspepsie

In de eerste week verdween de maagpijn. De obstipatie leek toe eerst toe te nemen, wel minder lucht. Nu na drie weken merk ik dat mijn ontlastingspatroon weer aan het veranderen is, de obstipatie wordt minder, het voelt allemaal wel wat anders, prettiger. Sinds een dag of vier voel ik energietoename. 
Het lijkt ook dat ik iets beter slaap. 
Kortom, mooie stappen.

Monica - misselijkheid

Het gaat goed met me, ik ben een stuk minder angstig en misselijk. Ik denk er ook veel minder aan. Ik sta er niet meer mee op. Ik had dit weekend ook veel feestjes en verplichtingen waar ik normaal tegen op zag en nu gewoon met veel zin heen ben geweest. De zelfhypnose vond ik in het begin nog wel lastig, maar na een paar keer doen ging het beter en heb daar ook veel baat bij. Dankjewel voor alles!

Wil je meer weten? 

Voor veel mensen is hypnotherapie nieuw. Wanneer jij meer wilt weten; hoe het werkt, hoe het voelt, of jij geschikt bent om hypnotherapie te volgen, dan klik op één van onderstaande opties.
Wij vertellen je graag meer! 

Dr. Sjoukje Nauta - MDL arts Deventer Ziekenhuis

"Elja is een nuchtere Achterhoekse die mensen, die kampen met het prikkelbare darmsyndroom, buikpijn of maagklachten, een effectieve behandeling biedt met darmgerichte hypnotherapie.
Ik beveel haar centrum graag aan bij mijn patiënten"

Sjoukje Nauta - 383 525.jpg

Dr. Melanie Meijer - huisarts Bloem Leefstijlkliniek

"Buikpijn of een prikkelbare darm?
Hypnotherapie is bewezen effectief bij buik- en maagklachten. Het helpt het stress systeem tot rust te laten komen. Met hypnotherapie word je bewust van de signalen van je lijf en leer je hiermee om te gaan".

Dr. Marten Otten - Medisch Centrum Veluwe

"Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende aandoening waarvoor meerdere behandelingen mogelijk zijn. Hypnotherapie is één van die behandelopties die wetenschappelijk bewezen zijn en vaak in meer dan 80% van de gevallen succes heeft. Het voordeel van hypnotherapie is, dat wanneer de behandeling aanslaat het effect heel lang kan aanhouden".

Dr M Otten.jpg

Kies welke behandeling bij jou past en meld je aan

Deze gespecialiseerde vorm van hypnotherapie kun je volgen in de praktijk, maar je kunt het ook comfortabel volgen vanuit je eigen huis. Alle sessies, oefeningen en tips staan in een online therapie omgeving waarin je 24/7 kunt inloggen. Dit is net zo effectief als therapie volgen in de praktijk. We zijn altijd bereikbaar voor vragen en overleg, en het is mogelijk om videoconsulten in te plannen zodat je je vragen kunt stellen en wij je kunnen bijsturen waar nodig.

bottom of page